Kuntoutus ja kurssit

Tuetut lomat vuodelle 2024

 Tuetut lomat antavat mahdollisuuden saada tauko arjesta, virkistyä ja saada vertaistukea.             

Hakuaika on parhaillaan, hae mukaan!

Lisätietoja ja hakuohjeet:

www.allergia.fi/kurssit


Pikkulapsiaika astman kanssa 14.-16.6.2024

Kurssi on tarkoitettu perheille, joissa alle kouluikäisellä lapsella on astma. Kurssi tarjoaa mahdollisuuden saada voimavaroja arkipäivän elämään, vertaistukea, keskustelua samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa sekä tietoa sairauden kanssa elämisen tueksi.

Kurssipaikka: Backabyn Kartano ja hotelli, Bodomintie 37, 02740 ESPOO. Hakuaika 12.5.2024 asti.

Kurssille haetaan sähköisen haun kautta. Halutessasi voit myös tulostaa ja täyttää paperisen hakulomakkeen. Tarkemmat hakuohjeet ja hakulomakkeet löytyvät verkkosivuilta: www.allergia.fi/kurssit.


Kutisee ja kirvelee, perhe-elämää atooppisen ihottuman kanssa 24.-28.6.2024

Atooppisen ihottuman keskeinen oire on ihon voimakas, usein yöunta ja päivittäistä elämää haittaava kutina. Ihon hoidon rutiinit vievät usein paljon aikaa ja vaoimavaroja.

Kurssi on tarkoitettu lapsiperheille, joissa lapsella tai lapsilla on atooppinen ihottuma. Kurssi tarjoaa mahdollisuuden saada tietoa sairauteen liittyen, voimavaroja arkipäivän elämään sekä keskusteluja samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa. Kurssin ohjelma painottuu tiedon jakamiseen, kokemusten vaihtoon ja vertaistukeen sekkä virkistykseen. Tutustumme toisiimme, jaamme arjen kokemuksia sairauteen liittyen, syömme hyvää ruokaa, ulkoilemme, liikumme ja koemme pieniä rentoutushetkiä. Lapsille omaa ohjelmaa.

Kurssipaikka: Liikuntakeskus Pajulahti, Pajulahdentie 167, 15560 NASTOLA. Hakuaika 19.5.2024 asti.

Kurssille haetaan sähköisen haun kautta. Halutessasi voit myös tulostaa ja täyttää paperisen hakulomakkeen. tarkemmat hakuohjeet ja hakulomakkeet löytyvät verkkosivuilta: www.allergia.fi/kurssit.


Nuorten astma 23.-25.8.2024

Kurssi on tarkoitettu 13-17 -vuotiaille nuorille, joilla on astma. Kurssille osallistutaan yhdessä nuorelle läheisen aikuisen kanssa.

Kurssi tarjoaa mahdollisuuden saada tietoa sairauteen liittyen, voimavaroja arkipäivän elämään sekä keskusteluja samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa.

Kurssipaikka: Backbyn kartano ja hotelli, Bodomintie 37, 02740 ESPOO. Hakuaika 16.6.2024 asti.

Kurssille haetaan sähköisen haun kautta. Halutessasi voit myös tulostaa ja täyttää paperisen hakulomakkeen. tarkemmat hakuohjeet ja hakulomakkeet löytyvät verkkosivuilta: www.allergia.fi/kurssit.Nuoren anafylaksia 20.-22.9.2024

Kurssi on tarkoitettu 13-17 -vuotiaille nuorille, joilla on riski anafylaksiaan. Kursiille osallistutaan yhdessä nuorelle läheisen aikuisen kanssa.

Kurssi tarjoaa mahdollisuuden saada tietoa sairauteen liittyen, voimavaroja arkipäivän elämään sekä keskusteluja samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa.

Kurssipaikka: Backbyn Kartano ja hotelli, Bodomintie 37, 02740 ESPOO.  

Kurssille haetaan sähköisen haun kautta. Halutessasi voit myös tulostaa ja täyttää paperisen hakulomakkeen. Tarkemmat hakuohjeet ja hakulomakkeet löytyvät verkkosivuilta: www.allergia.fi/kurssit.


Astma ja liikunta 18.-20.10.2024

Kurssi on tarkoitettu astmaa sairastaville aikuisille. Kurssi tarjoaa voimavaroja arkipäivän elämään sekä kokemusten vaihtoa ja keskusteluja samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa.

Viikonlopun aikana keskustellaan liikunnan vikutuksista omaan arkeen ja kokeillaan erilaisia liikuntamuotoja. kurssille hakeaksesi sinun ei tarvitse olla aktiiviliikkuja. Tule etsimään kipinöö liikunnan harrastamiseeen ja itsensä huolehtimiseen astman kanssa.

Kurssipakka: Liikuntakeskus Pajulahti, Pajulahdentie 167, 15560 NASTOLA. Hakuaika 15.9.2024 asti

Kurssille haetaan sähköisen haun kautta. Halutessasi voit myös tulostaa ja täyttää paperisen hakulomakkeen. Tarkemmat hakuohjeet ja hakulomakkeet löytyvät verkkosivuilta: www.allergia.fi/kurssit.Atopia ja uupumus 1.-3.11.2024

Tuntuuko atooppinen ihottuma aiheuttavan uupumusta arjessasi?

Uupumus on kehon terve reaktio, joka viestii kehon tarpeesta levätä. Uupumuksen aiheuttajaan on hyvä syventyä, jos tunne pitkittyy. Tule kurssille mukaan tarkastelemaan levon ja rasituksen sopivaa tasapainoa ja tekemään havaintoja arjestasi.

Kurssi on tarkoitettu atooppista ihottumaa sairastavalle aikuiselle, jotka kaipaavat vertaistukea, uutta tietoa terveytensä tueksi ja voimavaroja arkeen sairauden kanssa. Kurssilla voit löytää muutoksen mahdollisuuksia arjen rakenteisiin, luoda tärkeysjärjestystä arvoillesi ja oppia aktiivisen palautumisen keinoja käytännön harjoitteiden avulla.

Kurssipaikka: Kunnonlähde Kankaanpää, Kelankaari 4, 38700 KAKAANPÄÄ. Hakuaika 29.9.2024 asti.

Kurssille haetaan sähköisen haun kautta. Halutessasi voit myös tulostaa ja täyttää paperisen hakulomakkeen. Tarkemmat hakuohjeet ja hakulomakkeet löytyvät verkkosivuilta: www.allergia.fi/kurssit.


MTLH:N LOMAT

Loman hakeminen ja mitä lomat sisältävät:

 • Lomahakemus täytetään MTLH:n verkkosivuilla www.mtlh.fi.
 • Paperisen hakemuksen ja lomaesitteen voi tilata osoitteesta lomat@mtlh.fi tai p. 010 2193 460.
 • Lomien hakuajat päättyvät 3 kk ennen loman alkamispäivää. Myönteisistä lomatukipäätöksistä ilmoitetaan lomatuen saajalle noin 2 kuukautta ennen loman alkamispäivää. Kielteisestä lomapäätöksestä ei lähetetä ilmoitusta.
 • Lomaan sisältyy täysihoito, majoitus kahden hengen huoneessa tai perhelomilla perhekoon mukaisissa huoneissa/huoneistoissa, ryhmäkohtainen ohjelma, yleinen vapaa-ajanohjelma, lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö. Perhelomilla 1–4 vuotiaiden lastenhoito (4 x 2 h).
 • Lomilla on pääasiallisesti mukana oma vertaisohjaaja joka mahdollistaa toisten kanssa tapaamisen, yhdessäolon ja kokemusten vaihtamisen vertaisuuden merkeissä.
 • Loman omavastuuosuus on 25 €/vrk aikuisilta ja 17 vuotta täyttäneiltä. Alle 17-vuotiailta ei peritä omavastuuta. Matkakuluista vastaa lomalainen itse.
 • Voit hakea lomaa, jos asut Suomessa vakituisesti eikä sinulla muuten olisi mahdollisuutta lomailuun. Voit hakea yksin, ystävän tai perheen kanssa. Perustele hakemus hyvin. Puutteellisesti täytettyjä hakemuksia ei voida käsitellä.
 • Lomatuki myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.
 • Lomatuen hakeminen ei edellytä järjestön tai yhdistyksen jäsenyyttä, mutta hakemuksessa tulee käydä ilmi, että kuulut järjestön kohderyhmään.
 • Lomat järjestää, ja toteutuksesta sekä lomalaisten valinnoista vastaa Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry.

Mitä tuettu loma tarjoaa?

 • Lomalla voit unohtaa arjen huolet hetkeksi ja tutustua samankaltaisessa elämäntilanteessa oleviin.
 • Lomalla on mahdollisuus hengähtää arjen kiireistä ja kerätä yhteisiä muistoja.
 • Tuetuilta lomilta saa uusia kokemuksia ja yhdenvertaisuuden tunnetta koko perheelle.
 • Tuetuilla lomilla on lomapaikan järjestämää ohjattua vapaa-ajan ohjelmaa ja usein oma vertaisryhmänvetäjä.                                                               

Lisätiedot:

lomien hakemuksista ja käytännön toteuttamisesta vastaava:

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry  
puhelin 010 2193 460
http://www.mtlh.fi
lomat@mtlh.fi

Korona ja tuetut lomat

 1. Lomakohteissa noudatetaan viranomaisten ohjeita ja tehdään erityisjärjestelyitä, jotta lomailu on turvallista. Hygieniaan, turvaväleihin, ohjelmien järjestämiseen on muun muassa kiinnitetty erityistä huomiota. Lomalainen arvioi kuitenkin itse, voiko hän osallistua lomalle.
 2. Mikäli lomalainen kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, hänen kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa, onko osallistuminen suositeltavaa.
 3. MTLH tarjoaa lomalaisille maskit.

MTLH on koonnut koronaa koskevat, useimmin kysytyt kysymykset ja vastaukset verkkoon https://mtlh.fi/loman-hakeminen/korona-usein-kysytyt-kysymykset/