Nuorten allergiafoorumi

 • Mikkelin nuorisopalveluiden Nuorisotyö ilmastotoivon rakentajana-hankkeessa vahvistetaan nuorten (13-29 v.) osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä tarjotaan foorumeita yhdessä tekemiseen ja tiedon jakamiseen. Kysely on avoinna tämän viikon 13.12. saakka.


Hei! Olen Ella Turunen Urheilupuiston koulun yhdeksänneltä luokalta. Olen nyt ensimmäisellä TET-viikollani tutustumassa Etelä-Savon Allergia, Iho ja Astma ry:n toimintaan. Kirjoitan tänne kaikkia oppimiani asioita tai vain kerron työpäivästä viikon aikana, jotta kaikilla olisi edes jotakin käryä tämän toiminnasta.


Maanantai 16.11.2020

Eläinallergia
          1. Kissat ja Koirat

Kissahan meillä on, mutta miksi kaveria kutittaa silmiin vaikkei talossa näy karvan karvaa?

- Usein luullaan, että allerginen reaktio tulee eläimen karvoista, mutta tosiasiassa se kaikki kutina ja aivastelu johtuu suurimmaksi osaksi hilseistä. Allergeenejä sisältää siis hilse, sylki, virtsa ja muut eritteet. Hilseen määrä vaihtelee ihon kunnon mukaan, joten kannattaa siis keskittyä enemmän lemmikin ihon terveyteen, eikä karvojen imurointiin.

- Tiesitkö, allergeenejä on saman verran kissan tai koiran rodusta riippumatta.

          2. Hevoset

Voinko harrastaa ratsastusta, vaikka olen allerginen hevosille?

- Allergia ei välttämättä estä sitä itse ratsastamista, mutta hevosen hoitamista kannattaa välttää. Ratsastuksen jälkeen ratsastusvaatteet kannattaa jättää jonnekkin kodin ulkopuolelle esim. tallille, ettei niistä leviä eläinpölyä kotiin. Suihkussakin kannattaa käydä ratsastuksen jälkeen, ettei tule esimerkiksi ihottumaa. Oireisiin kuuluu myös astmaoireet ja nuha. Kuten kissoilla ja koirillakin, myös hevosen hilse ja sylki voivat aiheuttaa allergiaoireita.

- Tiesitkö, myös hevostallin heinät voivat aiheuttaa allergiaoireita.

          3. Pieneläimet

Eivätkö pienet eläimet aiheuta vähemmän oireita?

- Koostaan huolimatta, pieneläimet herkistävät nopeammin, kuin esim. kissat ja koirat.

                    Jyrsijät

 • tärkeimmät allergeenit ovat peräisin niiden virtsasta
 • oireet ilmenevät allergisena nuhana ja astmaoireiluna
 • oireet ovat yleensä voimakkaita ja saattavat pahentua nopeasti
 • häkin täytteet ja kuivikkeet, sekä niille annettava ruoka voi olla myös osasyynä oireiluun

                    Liskot, matelijat ja kiplikonna

 • niistä irtoaa allergeenejä, jotka levittyvät ilmaan
 • häkkien ja terraarioiden kuivikkeet, sekä eläimille annettava ruoka voivat aiheuttaa oireita

                    Häkkilinnut

 • oireita ovat allerginen nuha ja astmaoireet
 • linnuista lähtevä valkuaispöly tai niille annettava  ruoka voivat aiheuttaa oireita
 • niistä aiheutuu harvoin oireita, jos pitää häkin puhtaana

                    Akvaario

 • kalat eivät itsessään aiheuta oireita, mutta akvaarion levät ja kaloille annettava ruoka voi
 • nämä allergiat ovat hyvin harvinaisia
 • akvaariokalat ovat turvallisin vaihtoehto allergiselle

Allergiaoireiden hoitoon oman lääkärin ohjeiden mukaan

- Antihistamiini - auttaa nopeasti, mutta ei aina riitä hillitsemään oireita

- Kortisonipohjaiset nenäsumutteet - ei auta oireisiin heti, joten tätä pitää käyttää säännöllisesti

- Antihistamiinisilmätipat - tarkoitettu allergisiin silmäoireisiin

- Astmalääkkeet - tarkoitettu astmaoireisiin lääkärin ohjeen mukaisesti

- Nenähuuhtelukannu - lääkkeetön lisä

- Siedätyshoito - keskustellaan lääkärin kanssa

Kissani Tirri, oikealta nimeltään Tirinä

Meidän puolitoistavuotias kultainennoutaja pentu Rocky

Tiistai 17.11.

Hyvinvointirastit

Kävimme tänään viemässä hyvinvointirasteja Ristiinaan. Kävelimme siis lenkkipolun läpi ja kiinnitimme muovilla päällystettyjä lappuja naruilla puihin ja sähkötolppiin. Otimme lapun ripustuksen jälkeen siitä kuvan. Minä otin myös muutaman luontokuvan kännykälläni, joita annan yhdistyksen käyttää halutessaan. Tietenkin kuvien nimissä lukee minun nimeni, kerran olen ne kuvat ottanutkin. 

Rasteja on kahdeksan ja jokaisessa lukee jokin tehtävä. Matkan aloitus- ja lopetuspaikka on myös merkitty. Rastien tarkoituksena on saada ihmisiä liikkumaan enemmän luonnossa ja kiinnittämään huomiota myös omaan terveyteensä. Rasteilla myös mainostetaan Allergia, Iho ja Astma ry:n  toimintaa ja innostetaan liittymään mukaan. Rastit ovat siis vapaasti kaikkien käytettävissä.

Allergia, Iho ja Astma ry:n uusi lehti

Toimistolle takaisin palattuamme ja syötyämme, lähdimme maskit naamassa kävellen viemään yhdistyksen uusinta lehteä ja -esitettä OLKA -pisteelle, Estery -talolle (Etelä-Savon hyvinvointiijärjestöjen tuki ry) ja Monitoimijakeskus Omatorille.

Lenkkipolun varrelta Ristiinassa ottamani kuva

Koulun valinnaiskuviksen tunnilla ottamani kuva tänä syksynä

Keskiviikko 18.11.

Mainostaminen

Tänään kirjoitin eilisen ulkoiluni, koska päivä oli pitkä, eikä aikaa jäänyt kirjoittamiseen. Olin sopinut partioryhmäni johtajien kanssa, että tekisin digitaalisen mainoskuvan Etelä-Savon Allergia, Iho ja Astma ry:stä julkaistavaksi Mikkelin Toimenpoikien Instagram -tilille.

Kotipihaltani ottamani kuva tänä kesänä

Torstai 19.11.

Mainostaminen 2

Tänään korjailin hieman tätä Nuorten allergiafoorumia ja lisäilin muutamia ottamiani kuvia. Jatkoin myös mainoskuvan tekemistä. Se on yllättävän vaikeaa, kun ei oikein ole ideoita ulkoasuun. 

Päivän aiheet

Erimenu.fi - Herkullista ruokaa rajoitteet huomioiden!

 • Sisältää paljon erityisruokavalioihin soveltuvia reseptejä ja elintarvikkeita
 • Reseptit ovat asiantuntijoiden laatimia
 • On ammattilaisen ylläpitämä
 • Sinun ei tarvitse maksaa mitään, eli voit rekisteröityä huoletta
 • Rekisteröityen voit suodattaa ruokavalintoja ruokavaliollasi
 • Voit käyttää sitä myös rekisteröitymättä, eikä se siltikään maksa mitään

Kosmetiikka-allergia

Hiusvärit, shampoot, saippuat, deodorantit, hammastahnat, meikit ja perusvoiteet ovat kaikki kosmetiikkaa. Suurin osa kosmetiikan aiheuttamista oireista ovat ohimeneviä ärsytysreaktioita, jotka eivät tarkoita allergiaa. Esimerkiksi hiusvärejä ei pidä laittaa rikkinäiselle tai vaurioituneelle iholle. Ärsytysreaktiossa iho tuntuu epämiellyttävältä ja se saattaa punoittaa ja kihelmöidä.

Ihokosketusallergian oireet alkavat yleensä muutaman päivän viiveellä altistumisesta ja ne voivat kestää kauankin. Sen oireena on ihottuma siinä kohdassa, johon tuotetta on laitettu.

Jos epäilet kosmetiikka-allergiaa, ota yhteyttä omaan lääkäriisi. Kosmetiikka-allergia selviää vain asianmukaisilla iholle tehtävillä epikutaani- eli lapputesteillä. Jos epäilet jonkin tuotteen sopivuutta, voit itse tehdä käyttötestin levittämällä tuotetta hieman esim. kyynärvarren iholle aamuin illoin n. viikon ajan. Jos ihosi ei reagoi tuotteeseen, voit luultavimmin käyttää tuotetta.

Kosmetiikka voi harvinaisena tapauksena aiheuttaa välittömän allergian iho-oireita eli kutinaa, punoitusta ja nokkosihottumaa. Välitöntä allergiaa tutkitaan ihopistokokeilla.

Tuotteiden käyttöohjeet kannattaa lukea huolella ja sen sopivuus itselle kannattaa varmistaa kysymällä ammattilaiselta apua.

Tuotteiden säilyvyys kannattaa aina tarkistaa, sillä vanhentunut tuote saattaa aiheuttaa haittaa iholle. Alle 30kk säilyvät tuotteet merkitään parasta käytettynä ennen -merkinnällä  ja  yli 30kk säilyvät tuotteet merkitään säilyvyys avaamisen jälkeen -merkinnällä. Esim. puoli vuotta avaamisen jälkeen säilyvä tuote merkitään 6 M.

Kun tiedät, mille kosmetiikan raaka-aineelle olet allergisoitunut, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikan Allergiaportaali auttaa. www.kosmetiikka-allergia.fi

Allergiatunnus

Allergia, Iho ja Astmaliiton tavoitteena on saada markkinoille, erityisesti allergikkojen, astmaatikkojen ja ihon sairauksista kärsivien, yhä paremmin siedettyjä tuotteita ja arkea helpottavia laitteita. Liitto myöntää Allergiatunnuksen ainoastaan tutkituille ja turvallisiksi todetuille tuotteille.

Allergiatunnus-tuotteilta edellytetään hajusteettomuutta, eivätkä ne saa sisältää yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä aineita tai niiden pitoisuuksia. Kodinkoneissa tunnus kertoo ominaisuuksista, joiden avulla voidaan vähentää sisäilman epäpuhtauksien määrää.


Kotini läheltä, Saimaan rannalta ottamani kuva tältä syksyltä

Perjantai 20.11.

Työpäivä

Kun astuin ovesta sisään, kaikki olivat siivoamassa. Minulle annettiin tehtäväksi huoneen, jossa olin työskennellyt viikon aikana, lattioiden imurointi ja tasojen pyyhkiminen. Imurointi on minun osallani aina pientä säheltämistä, joten huoneesta saattoi kuulua hieman kolinaa ja ryminää, kun yritin imuroida roskat tuolien ja pöytien alta. Pöytien pyyhkiminen on minulla sentään hallussa. 

Siivoamisen jälkeen jatkoin taas tämän Nuorten allergiafoorumin kirjoittamista ja kuvien lisäilemistä. 

Klo 13 minun piti esitellä tämä kaikki mitä olin kirjoittanut Nuorten allergiafoorumi -osioon, vaikka tämä olikin hieman keskeneräinen. 

En ajatellut tänne tettiin tullessani, että pääsisin kirjoittamaan Etelä-Savon Allergia, Iho ja Astma ry:n omalle nettisivulle oman osion. Ajattelin vain toimivani juoksupoikana. 

Siitepölyallergia

Usein moni vähättelee oman siitepölyallergiansa oireita, varsinkin silloin, kun he eivät tunne sen hoitovaihtoehtoja. Usein siitepölyallergian yhteydessä puhutaankin heinänuhasta, eikä se silloin kuulosta kovinkaan vakavalta. Monilla kuitenkin siitepölyallergia voi vaikuttaa riittämättömästi hoidettuna elämänlaatuun ja arkeen. Etenkin lapsilla, siitepölyallergia tulee ottaa vakavasti huomioon, sillä se on allergisen astman riskitekijä.

Siitepölyallergia voi myös oireiden vakavuudesta riippuen vaikuttaa unenlaatuun. Monilla esiintyy päiväväsymystä, jonka seurauksena aikuisten on vaikea selvitä töistään ja lasten taas koulusta.

 lue lisää