Liikunta

Kaupungistuneessa ympäristössä ihmiset tarvitsevat luonnon hyviä mikrobeja, luontokosketusta. Luontokosketuksen vähenemisellä on todettu olevan yhteys moniin tulehdusperäisiin sairauksiin, kuten allergioihin. Viettämällä enemmän aikaa luonnossa ja laittamalla kädet multaan saamme samalla aimo annoksen luonnon hyviä mikrobeja, jotka vahvistavat mm. vastustuskykyämme.

Liikkumaan 2023


TULOSSA

Edellisten vuosien tapaan, on tänäkin vuonna tulossa rastiratoja luonnon helmaan. Luonnossa liikkuminen vahvistaa vastustuskykyä, nostattaa kuntoa, fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.

KÄVELYKERHO 2023

Tule mukaan Esteryn kävelykerhoon. Kaikille avoin ja maksuton kävelykerho kokoontuu joka maanantai klo 10:00 Estery -talolle (Otto Mannisen katu 4, 50100 Mikkeli).  

Ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Suunnitellaan yhdessä lenkki ja mennään porukalla kävelylle. Iloinen kävelyporukka huomioi kaiken kuntoiset kävelijät! Estery lainaa halukkaille kävelysauvoja. 

Lisätietoja: Estery-talo, Otto Mannisen katu 4,
50100 Mli. Puh. 045 665 8340, toimisto (at) estery.fi


PIEKSÄMÄELLÄ 

OHJATTU KUNTOSALIRYHMÄ 2023

torstaisin alkaen 12.1. klo 12-13 KunnonKeskuksella, Kauppakatu 3, 76100 Pieksämäki. 

Yhteensä 12 kertaa. Ilmoittautuminen ennakkoon Anjalle p. 040 869 6039 (mieluiten tekstiviestillä).

Otamme mielellämme vastaan liikuntaan liittyviä ehdotuksia. Ehdotuksia voi lähettää toimistoomme sähköpostilla: esallergia.iho.astma (at) gmail.com tai puh. 0440 214 112/Merja


Hoida astmaa ja hyvinvointia luontoliikunnalla

Liikunta on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Se on osa astman omahoitoa. Liikunta parantaa yleiskuntoa ja hapenottokykyä. Vaikutukset näkyvät ja tuntuvat kokonaisvaltaisesti elämänlaadussa. Lihaskunnon ja yleisen jaksamisen paraneminen ovat selkeimmin havaittavia muutoksia. Liikunnan myönteisiä vaikutuksia ovat myös myös sydän- ja verenkiertoelimistön tehostuminen, unen laadun paraneminen, immuunijärjestelmä tehostuminen ja henkisen hyvinvoinnin koheneminen. Aineenvaihdunta tehostuu, joten myös painonhallinta helpottuu.

Kun astman hoitotasapaino on kunnossa, voi huoletta liikkua. Aloita liikuntaharrastus maltilla, liiku monipuolisesti ja kuuntele kehoasi. Miten se reagoi rasitukseen? Vaihtoehtoja on valtavasti, etsi itsellesi sopivin liikuntamuoto.  Jos astma oireilee rasituksessa, tarvitsee kiinnittää huomiota hoitotasapainoon. Onko lääkitys kunnossa?

Luontoliikunta on tutkitusti eriomainen keino hoitaa omaa hyvinvointia. Luontoliikunta sopii myös siitepölyallergiselle, kun siitepölykausi on takana. Luonnossa liikkuminen alentaa verenpainetta, laskee stressihormoneja sekä tukee immuunijärjestelmän toimintaa. Astman hoitotasapaino säilyy helpommin, kun puolustusjärjestelmä toimii ja jokainen liikkeellä oleva flunssaan ei tartu.

Luonnon helmassa me altistumme monipuolisesti ympäristön ylläpitämille hyödyllisille mikrobeille. Luontoaltistusta voi hankkia monipuolisesti. Liiku ja hyödynnä luonnon antimia metsässä, puutarhassa tai missä tahansa, missä joudut kosketuksiin kasvien, eläinten ja maaperän mikrobien kanssa. Lähde vaikka sieniretkelle, puolukkametsään tai tutkimaan metsän kasveja. Oma puutarha tarjoaa sekä hyödyllistä mikrobialtistusta että hyötyliikuntaa. Näin ylläpidät ihon, suoliston ja limakalvojen runsasta ja monipuolisia mikrobiyhteisöjä, joista on meille pääasiassa hyötyä. Nämä hyödylliset mikrobilajistot vaikuttavat elimistömme puolustusjärjestelmien kehittymiseen. Ne ovat myös jatkuvassa vuorovaikutuksessa elinympäristömme mikrobien kanssa. Altistusta ympäristön kautta tulisi saada läpi elämän.

Nykyihminen elää liian hygieenisessä ympäristössä. Samanaikaisesti krooniset sairaudet kuten astma, allergiasairaudet ja tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntyneet.  Esimerkiksi allergiassa elimistö alkaa ylireagoida ympäristömme harmittomille aineille kuten siitepölylle. Tämä on seurausta elämäntavoistamme liian puhtaassa kaupunkimaisessa elinympäristössä. Elimistömme luontainen immuniteetti ei pääse kehittymään. Ympäri maailmaa tehtyjen tutkimusten tulokset ovat yhteneväiset, maaseudulla elävillä on vähemmän allergiasairauksia ja astmaa. Alttius sairastua esim. allergiasairauksiin ja astmaan on kuitenkin monimutkainen kokonaisuus. Siihen vaikuttavat mm. ihmisen perimä, varhaislapsuuden elämänvaiheet, asuinympäristön luonnon monimuotoisuus, elämäntavat ja ravitsemus. Lapsen varhaisilla elämänvaiheilla, jopa tekijöillä jo ennen syntymää on vaikutuksia suoliston mikrobistoon ja immuunijärjestelmän kehittymiseen.

Aloita luontoliikunta ja lähde tutustumaan Etelä-Savon Luonto liikuttaa -hyvinvointirasteille. Niitä on neljätoista eri puolella Etelä-Savoa.

Mmm, sh Helena Pakkanen

Yhdistyksemme neuvojaan Helenaan saa yhteyden parhaiten sähköpostitse: helena.allergia (at) gmail.com. Voit jättää myös puhelinviestin numeroon 044 257 9036.